
Sözleşmelerde TL dönemi resmen başladı
Sözleşmelerde TL dönemi resmen başladı. TL’ye geçişte tarafların mutabakatı aranacak. Aksi durumda ise 2 Ocak kuru baz alınacak.
Sözleşmeleri TL’ye çevirme esaslarına yönelik tebliğ, bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Artık kira, satış ve danışmanlık hizmeti gibi sözleşmeler TL üzerinden yapılacak. Mevcut sözleşmelerin TL’ye dönüşünde anlaşmazlığa düşülmesi halinde ise 2 Ocak 2018’deki kur baz alınacak.
TARAFLARIN MUTABAKATI ARANACAK
Türk parasının kıymetini korumasına dair tebliğ, bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak resmen yürürlüğe girdi. Konut, işyeri, arsa satış ve kira sözleşmeleriyle danışmanlık ve hizmet alımı sözleşmeleri artık TL üzerinden yapılacak. Hali hazırdaki sözleşmeler ise TL’ye çevrilecek. Sözleşmelerde TL’ye dönüşte ise geçerli olacak TL tutarı için tarafların mutabakatı aranacak.
ANLAŞMAZLIK HALİNDE 2 OCAK KURU ESAS ALINACAK
Mevcut sözleşmelerde TL’ye geçişte mutabakata varılmaması durumunda; 2 Ocak 2018 tarihinden önce akdedilen sözleşmelerdeki döviz bedelinin TL'ye çevrilmesinde 2 Ocak’taki Merkez Bankası efektif satış kuru esas alınacak. Tarafların anlaşması durumunda ise faklı bedeller üzerinden TL’ye geçiş yapılabilecek.
Taraflar tarafından yeni belirlenen bedeller, her yıl Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) artışa göre güncellenecek. TÜFE oranından fazla artış yapılamayacak.
BAZI İSTİSNALARA YER VERİLDİ
Dövizle sözleşmelerde bazı istisnalara yer verildi. Buna göre; Türk vatandaşı olmayan kişilerin taraf olduğu sözleşmeler ile ihracat, transit ticaret, ihracat sayılan satış ve teslimlerle döviz kazandırıcı faaliyetler kapsam dışında olacak. Türkiye’deki yabancı futbolcuların sözleşmeleri de istisna kapsamına dahil edildi.